top of page
 • Christos Amprazis

Arkadien i Peloponnesos och Bougatsa till frukost !


Att få färsk "Greek Pastrys" till frukost är något trawell´s resenärer fått uppleva


"Helt makalösa berg och vackra kustvägar som ingen annanstans"

Arkadien - Grekland


Arkadien (grekiska Αρκαδία, Arkadía) är både ett antikt landskap och en nutida regiondel (perifereiakí enótita), till 2010 en prefektur, på halvön Peloponnesos i Grekland. Den nutida regiondelen har en yta på 4 419 km² och ett invånarantal på knappt 80 000. Huvudstaden är Tripoli.

Landskapet Arkadien är berömt sedan före antiken och brukar beskrivas som ett idylliskt och ursprungligt landskap oförstört av civilisationens krav. Det har förekommit i s.k. arkadisk poesi eller herdediktning under flera tusen år. Senare skalder, i synnerhet författare av herdekväden under renässansen, har prisat Arkadien som ett hem för paradisisk oskuld och stilla lycka. Floden Alfeios flyter genom landskapet.

Arkadien har ett unikt landskap med sin Alpina miljö och dess otroligt vackra kuster. Utan tvekan har Arkadien blivit vår favorit region i Peloponnesos.

Peloponnessos - Arkadien

Vi genomför cykelresor till Arkadien och noggrant utvalda platser med lite eller avsaknad av biltrafik. Under en av våra resor bodde vi i en "bergsby" som man skulle kunna tro var inspelningsplats för serien Game of Thrones. Byn ligger på runt 1350möh och är helt makalös vacker med sina stenhus. "Hotellet" vi bodde på hade en utsikt över en av dalarna som bokstavligen tog andan ur oss.


Att vakna upp till denna utsikt är fantastiskt. Tystnaden runt omkring en och allt det vackra gör att man blir på ett härligt humör. Ägarfamiljen till det lilla hotellet pratade med trawell´s Christos och man kom in på dom Grekiska bakverken och vad vi ville ha till frukost. Under samtalets gång berättade Christos att hans Morfar hade ett bageri i Norra Grekland, provinsen Makedonien och var specialist på bakverken Bougatsa / Pita. I den Grekiska Provinsen Makedonien görs den bästa Bougatsan i hela Grekland och det vet alla Greker. Ägarfamiljen blev eld och lågor och erbjöd sig att baka dessa filodeg bakverk med olika fyllningar och så skulle dom även packa ned flera extra portioner till våra cyklister som vi kunde ha när vi blev hungriga längst vår väg. Vi hade en lång rutt framför oss på 180Km med bitvis inga affärer eller annat i bergen. Bougatsa fylld med spenat och fårost är något man får helt grym energi av och man står sig många timmar. Vår frukost den dagen bestod av flertal Bougatsa/Pita fylld med färsk spenat, riktig fårost, Kräma. Pitarakia, dakos, färskbakat bröd, ägg med grönsaker, äggröra med bondkorvar, fårost, färska fikon, Grekisk kaffe (på brick), bergste, yoghurt gjort i byn (gudagott), Kalitsounia, Batsaria, mm. Vi kan säga som så att du som turist Aldrig får sådan läckerheter serverat av olika anledningar, men har man en Grek som guide och med trawell´s goda lokalkännedom och som pratar samma språk/kultur då får man fram helt andra saker.

FrukostMot regionen Elis, sen Messini under vårt Cykeläventyr.
I Peloponnesos finns några av världens vackraste bergs och kustvägar och dom flesta har få eller inga bilar. Variationen är oändlig och att ta sig till kusten från bergen och vice versa är enkelt.

Uppskattar du cykling utan trängsel, variation och att kunna välja tusentals vägar kommer du att älska Peloponnesos och Arkadien i synnerhet. Lokalbefolkningen är världens trevligaste och är genuin då det sitter i varje Greks gener.


10 Skäl (och lite) till varför Peloponnesos är bättre än Mallorca !

10(+) Skäl till varför Peloponnesos är överlägset Mallorca

 1. Vi har NonStop flyg till Peloponnesos i princip hela året

 2. Klimatet. Peloponnesos är Europas sydligaste "fastland" och har fantastiskt klimat året runt. I södra Peloponnesos (Messini & Laconia) är det under november, december som en svensk högsommar och bättre väder än t.o.m kanarieöarna.

 3. Vägnätet. Peloponnesos har en Myriad av vägar och det finns tusentals bilfria

 4. Fantastiska klättringar. Ingen annan halvö i Europa kan ståta med liknande berg

 5. Stor yta, dryga 8,5 ggr större än Mallorca och med ringa befolkning.

 6. Med turister bor det ca 58 inv/km2 (Mallorca har 600 inv/km2)

 7. Maten vi erbjuder i Peloponnesos är perfekt för atleter. Näringsrik och hälsosam samt lokalproducerad

 8. Bra infrastruktur

 9. Makalösa kustvägar i mångfald som lätt nås oavsett var du befinner dig.

 10. Serpentiner du inte trodde fanns i Europa. Tripoli serpentinen är dryga 40Km! Sparta serpentinen är 28Km för att nämna ett par.

 11. Bergskedjor med helt makalösa klättringar

 12. Vi erbjuder Premium boende vid vattnet och i Bergen med makalös utsikt

 13. Vald till Europas bästa plats av bla, Bicycling, Cycling+, Lonely Planet, mtbS, mfl.

 14. Cyklister som varit med trawell säger att Peloponnesos är helt överlägset Mallorca.

För vem ?

Cykelresa med Trawell till Grekland och Peloponnesos är för dom som vill uppleva riktig cykling. För dom som inte bryr sig om att "man måste vara på Mallorca". För dom som uppskattar vänliga människor. För dom som inte bryr sig att skryta och visa upp sig på Strava, För dom som gillar bilfri Cykling. För dom som vill ha variation på cyklingen. För dom som inte vill trängas på vägarna. För dom som uppskattar bra Boende och Genuin näringsrik mat. För dom som vill åka till ett Genuint ställe utan Amerikanska snabbmatställen.


"Bästa cyklingen, bästa maten, bästa boendet "

Gillar du bilfri cykling, bo Premium, äta god mat, känna dig trygg på vägarna, mötas av vänlig befolkning och njuta av Europas bästa året runt klimat?

Välkommen till Trawell - Ingen kan Grekland bättre än vi.

Kan vara bra att veta! Trawell var den första researrangören som startade Cykelresor & Träningsresor till Grekland. Våra rutter är noggrant framtagna av våra egna erfarna Cyklister/Coacher.

#cykla #cykelresa #cykelresor #grekland #landsvägscykling #träna

5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page