• camprazis

Christos, har ni sådana berg i Grekland ?


Formentor på Mallorca och för en gångs skull på denna punkt utan tusentals cyklister, tusentals bilar och hundratals bussar. Trängseln här är annars oerhört påfrestande som förstör cyklingen totalt.


"Formentor är inget berg. I Grekland räknas det som ett litet fartgupp"

Våren 2014 - Cykelresa till Mallorca


Jag hade tröttnat på Mallorca sedan tidigare och ansåg (anser) att cyklingen var urtrist. Här fanns inget att upptäcka, inga speciella klättringar, otrevliga människor (lokala som turister) och en matkultur som jag inte kunde förlikas med. Boendet var Ok, men inget mer trots minimum 4**** hotell.


Under veckan som gick var det samma gamla vägar och det kändes som att det var samma människor som var här igen då Ön räknas som "bästa cykel Ö". När jag brukar ställa frågan till cyklister, "varför anser du att Mallorca är bästa cykeldestination", så brukar jag få till svar; "men alla är ju här". (Ett svar som jag inte skall kommentera här på bloggen.)


Jag hade hand om en grupp cyklister och vi var inne på dag 4 och jag hade fått mycket frågor om det gick att cykla i Grekland, finns det berg i Grekland, finns det sådana stränder i Grekland som Mallorca och från en deltagare fick jag frågan "har Grekland något hav"


En fråga som jag fortfarande minns och kom från en person med självsäker attityd och raljerande ton: "det finns ju inga grönsaker i Grekland. Det enda ni har är torrt kött på pinne som serveras med en skiva bröd"(souvlaki). Jag svarade att när man pratar om den nyttiga medelhavskosten så är det inte den Spanska eller Italienska man menar utan just den Grekiska. (Till dig som läser detta kan jag informera att det grekiska köket är överfullt av grönsaker.) Så här fortsatte det med frågor och jag svarade så proffsigt jag kunde. Dock kom frågan den dagen som gjorde att jag struntade i att svara professionellt. På väg till Formentor som jag för övrigt finner är det mest överreklamerade på Mallorca säger en cyklist: "Har ni sådana berg i Grekland!" Mitt svar: "Formentor är inget Berg, I Grekland räknas det som ett litet fartgupp"

Kalla Fakta

Grekland räknas till balkan och just balkan betyder "Bergsländerna". Grekland består till 80% av berg.


Bergen i Grekland hur är dom?

Grekland har hundratals separata bergskedjor. Fyrtio (40) av dom överstiger en medianhöjd på över 2000m


"Cyklingen i dom Grekiska bergen är långt bättre än Alperna. Den fantastiska naturen i Grekland höll mitt humör högt"

(David Piper - Cyklist och Proffsäventyrare)


Serpentiner då?


Det finns tusentals serpentiner bara i Peloponnese (södra Grekland) och du som tror att Sa Calobra är häftig kan vi berätta att Langhada Passet är 3ggr längre och 1000m högre än Sa Calobra. Våra resenärer har sagt att Sa Calobra är kat4 berg jämfört med Langhada.

Dessutom är Langhada passet i princip alltid bilfritt, så här går att köra fort utför.

Tycker du att Langhada som är 3 ggr längre än Sa Calobra inte är tillräckligt, så har vi Baros passet i Grekland: Lägg till Stelvio utöver Sa calobra samt några serpentiner till så börjar du komma i närheten av Baros. Dessutom är dom flesta serpentinerna vi tar dig i Grekland i princip bilfria så det går att släppa loss ordentligt.


Kustvägar då?


Några av Världens vackraste kustvägar finns i Grekland och dom är i regel befriade från bilar.


Variation med tusentals vägar

Grekland har en Natur som är unik och Europas bästa året runt klimat. Från varmt kustklimat till Alpina berg, här finns allt. Dess bergsmassiv är fantastiska och som en redaktör uttryckte sig, " Som att vara med i Game of Thrones"För vem ?

Cykelresa med Trawell till Grekland är för dom som vill uppleva riktig cykling. För dom som inte bryr sig om att "man måste vara på Mallorca". För dom som uppskattar vänliga människor. För dom som inte bryr sig att skryta och visa upp sig på Strava, För dom som gillar mycket bilfri Cykling. För dom som vill ha variation på cyklingen. För dom som inte vill trängas på vägarna. För dom som uppskattar bra Boende och Genuin näringsrik mat. För dom som vill åka till ett Genuint ställe utan Amerikanska snabbmatställen.
"Bästa cyklingen, bästa maten, bästa boendet "

Gillar du bilfri cykling, bo Premium, äta god mat, känna dig trygg på vägarna, mötas av vänlig befolkning och njuta av Europas bästa året runt klimat?

Välkommen till Trawell - Ingen kan Grekland bättre än vi.

Kan vara bra att veta! Trawell var den första researrangören som startade Cykelresor & Träningsresor till Grekland. Våra rutter är noggrant framtagna av våra egna erfarna Cyklister/Coacher.
Visste du att

Trawell lägger med sina Cykelresor parallellt träningsresor, yogaresor, wellnessresor. På så sätt kan du ta med en vän, fru, partner, sambo, etc som kanske föredrar annan träning än att cykla 6-8 timmar om dagen.


#vandringar #zagoria #träningsresa #upplevelser #grekland #epirus #nyaplatser #gastronomi #mat #epirus #cykelresor #cykla #mtb #cyklaigrekland #cykelträna #träna #upplevelser #cykling #cykelträna #sparta #kalamata #peloponnese #evia #cykla #landsvägscykel #landsvägscykling #roadbike #kalamata #peloponnese #cykelresa2020

12 visningar

©2019 by Trawell AB Sweden. All material är Trawell AB´s egendom och skyddas utav upphovsrätten