top of page
  • Christos Amprazis

De perfekta grekiska vinerna till köttfesten – ”Tsiknopempti”


"Att ha rätt vin till köttet förhöjer smakupplevelsen"


Planerar du att grilla lammkotletter eller en fin nötfilé? Här är de grekiska vinerna för att ta just din egna ”Tsiknopempti”- måltid till nästa nivå.


Vad sjutton är ”Tsiknopempti”?

Tsiknopempti betyder bokstavligen "rökig torsdag" och är den traditionella grillkötts fest innan fastan börjar i Grekland. Detta för med sig en viktig fråga år efter år: vilket kött kommer du ha på grillen/pannan?

Blir det fläsk, nöt eller lamm? (Observera att fjäderfä är sällan påtänkta till denna grillfest, MEN ett grillat kycklingbröst är enligt Grekerna tekniskt sett kött, men det är knappast i linje med det köttätande extravaganza som är just ”tsiknopempti” i Grekland.

När man väl bestämt sig för vilket kött man skall tillaga kommer nästa uppföljningsfråga: Vilket vin att para ihop med det valda köttet? För att svara på den frågan har vi kombinerat en biffstek, en filé, lammkotletter och fläskfilé – all valt kött tillagats sen på grillen med sex olika viner som producerats på grekiska vingårdar.

Uh, Grekiska viner tänker du! Kan vara bra att veta att Grekland har Europas och en av världens äldsta vinkulturer och ALLA Franska druvor har sitt ursprung från Grekland. Jepp, det var Greker som förde vinrankan till Frankrike, men det är en annan historia som vi kommer ta upp en annan gång och varför dom Grekiska kvalitetsvinerna och vinkulturen ”försvann” under flera århundraden

Lammkotletter

"Grillade lammkotletter med tsatsiki, vilken delikatess"


För vissa ”tsiknopempti” betyder det en enda sak: lammkotletter.

Lammkotlettens rika smak kräver ett lagrat vin med seriös karaktär. Vi öppnar en Xinomavro (betyder Surt Svart), närmare bestämt en Ramnista från vingården Kir-Yianni, (för att vara på den säkra sidan). Deras viner till Lamm är fantastiska. Vinet skär igenom lammets fethet, och resultatet är imponerande och med lite rustik, vilket lyfter fram det bästa av båda världarna.


"Ramnitsa från Vingården KYR-YIANNI"


Nötstek


"Grillad nötstek. Skuren och serveras på varm panna med rostade grönskare"

När det gäller biffar föreslår vi att du öppnar en Cabernet Sauvignon och ett riktigt bra val är Ovilo från vingården Biblia Chora som gör att nötköttets smak verkligen kommer fram, samtidigt som det nästan smickrar det! Nötköttet ger tillbaka förmånen genom att det gynnar tanninerna genom att ge en sammetslen touch. Vi kan även rekommendera en Tempranillo från Pavlidis Estate som ger en utsökt kombination också. Två kanonviner från två seriösa vingårdar som verkligen tar Vin på allvar.Grekland har dom senaste 25 åren producerat kvalitetsviner i världsklass. Målet är att producera viner i den högsta klassen.

.


Fläskfilé


"Fläskfilé från Epirus - Norra Grekland. Från frigående djur och lokalproducerat"Fläskfilén från Epirus är oerhört smakfull och mör. Det märks att djuren har tagits han om och stressas Ej som brukligt annars är med den västerländska massproduktionen.

Fläskfilén kan man säga är mild och artig, och gifter sig elegant med en Nemea Reserve från Harlaftis Estate. MEN fläskfilén gör sig även väldigt bra med en fatlagrad Chardonnay från Katsaros Estate i Krania vid foten av Mount Olympus. Vi kan starkt rekommendera bägge vinerna och du kommer bli förvånad att en ”Chardonnay” passar till fläskfilé.

Utsökta viner som gifter sig oerhört bra med fläskköttet

Cykelresa med Trawell till Grekland och Peloponnesos är för dom som vill uppleva riktig cykling. För dom som inte bryr sig om att "man måste vara på Mallorca". För dom som uppskattar vänliga människor. För dom som inte bryr sig att skryta och visa upp sig på Strava, För dom som gillar mycket bilfri Cykling. För dom som vill ha variation på cyklingen. För dom som inte vill trängas på vägarna. För dom som uppskattar bra Boende och Genuin näringsrik mat. För dom som vill åka till ett Genuint ställe utan Amerikanska snabbmatställen.Nötfilé"Antagligen den bästa nötfilén vi ätit "

Den saftiga närproducerade oxfilén föll pladask för en Syrah från Avantis Estate i Evia. Det visade sig vara ett förfinat och aromatiskt balanserat val. Vi skulle säga att kombinationen ovan gäller kött som är helt enkelt grillat, utan genomarbetade kryddor eller såser som ”täcker” själva köttets smak.


Om var och en av ovanstående styckningar serveras eller tillagas annorlunda, skulle de optimala vinparningarna också vara olika. Goumenissa från Hatzivariti Estate, Cabernet Sauvignon och Merlo, en Chateau SemeliOm du planerar att grilla en blandning av korv, lammkottletter, fläsk och nötkött, välj då ett Xinomavro-baserat vin , till exempel Goumenissa från Hatzivariti Estate. Färs, å andra sidan, är bäst ihop med en Agiorgitiko likväl en Nemea från Lantidis Estate. Skall du tillaga tomatbaserade köttgrytor rekommenderar vi en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot-en Chateau Semeli, som verkligen lyfter smakerna.


Är du intresserad utav Vin och Gastronomi? Då vill vi starkt rekommendera någon av våra Vin & Gastronomi resor till Grekland. Vi genomför resor både i Norra delarna av Grekland såväl i Söder. Gemensamt är att vi har handplockat några av dom bästa vingårdarna. Flertal Vinprovningar med Vingårdsbesök står på programmen och i Norra Grekland har vi dessutom en helkväll med ”Greek Cooking” där du lär dig laga Grekisk mat med passande viner till. Brukar bli en ”Opa Opa” kväll med många skratt.

#cykla #cykelresa #cykelresor #grekland #landsvägscykling #träna #vin #mat #gastronomi #grekland #vinresa #vinresor

9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page