• camprazis

En Natt i Aten!

Uppdaterad: 26 mar 2019


"Kan man cykla i Aten?"


"Följ inte massorna. Prova att cykla i Grekland istället. Du kommer aldrig att ångra dig." Peter Frost


Vi fick en inbjudan till Aten!


Under två hektiska dagar fick vi se och uppleva ett Aten som vi inte trodde fanns.


Det var ett flertal Researrangörer som arbetar med aktivitetsturism som var inbjudna att delta på ett cykelevent. Vi hade förmånen att bo ca 20 minuter utanför centrum, närmare bestämt, Atens Riviera.

Vi från Trawell hade varit här ett år tidigare för att närmare titta på ett par hotell samt lite vägar. Området är riktigt härligt med havet runt omkring en och närheten till "Vouliagmeni" som är en termisk saltsjö med en värme i vattnet mellan 24-30°C året runt. Det är rena dunderkuren att ligga i denna sjö och njuta, speciellt efter en 120km cykeltur.


På plats var bla, två brittiska företag som redan startat upp cykelresor till Grekland samt en Italiensk arrangör som är på G , och tre från forna Östblocket som var intresserade av Grekland. Från Sverige var det Trawell som var inbjudna. Anledningen var enkel, arrangörerna ansåg att ingen annan Nordisk researrangör har gjort så mycket för Grekland på så kort tid som Trawell gjort. Det är kul när man får denna feedback för vårt hårda arbete.


Under informationsmötet fick vi höra den reseansvarige för ett av dom Brittiska researrangörerna berätta om Grekland och cyklingen och deras erfarenheter. Dom hade lämnat Mallorca som destination redan för över 5 år sedan och kör endast till Grekland numera. Dom har satsat på egna anläggningar och utökar allt mer.

Jag frågade så klart varför dom lämnade en destination som är så poppis bland cyklister? Vi fick reda på varför och det var i princip samma ord som från den fd Proffscyklisten och OS Guld medaljören Bryan Steel sa när han informerade att hans bolag väljer bort den Spanska Ön till förmån för Grekland.

På trawell tycker vi likadant som Bryan och vi själva lämnade Mallorca som destination redan 2014 av flera orsaker.


Går det verkligen att cykla i och utanför Aten med alla bilar var den vanligaste frågan?


Vi var ett gäng på närmare 20 personer som skulle prova detta. En del var skeptiska och ett par Italienare såg rädda ut. Jag berättade för Italienarna att det värsta jag själv varit med om trafikmässigt och med risk för livet är just i Italien, och i synnerhet närmare bestämt staden Florens. Jag sa att jag aldrig mött så mycket idioter på en och samma gång som legalt får köra bil i och utanför staden. Dom tittade på mig och började skratta. Vi håller med, var deras svar.Att lämna Atens Riviera och ut mot Cape Sounio var hur smidigt som helst och bilisterna var oerhört försiktiga och måna om att inte komma för nära oss. Redan efter 15 minuters cykling var vägarna i princip tomma. Denna kustväg till Cape Sounio och Poseidon templet är grym. Tur och retur 120Km och för att vara i Grekland är det "platt".


Framme vid Cape Sounio intog vi en härlig lunch precis vid vattnet. Mezedes stod framdukade och dessa såg inte bara smaskiga ut, det smakade gudomligt.


"20 minuter utanför Aten ligger Parnitha. Vilket ställe och vilken cykling här erbjuds"

Dagen efter skall vi bege oss till Mount Pernitha som ligger ca 30 Km utanför Aten för att testa ett par bergsetapper. För att spara tid och slippa cykla genom centrum som är kortaste väg blir vi hämtade med buss. Praktiskt och enkelt. Parnitha är en helt annan historia som vi kommer att återkomma till. Vilket ställe, vilken natur och vilka berg. Man förstår ganska snabbt varför detta är en av Greklands populäraste skidorter.


Slutsats om Aten och dess omgivningar. Går det att cykla här??

Svar: JA, här finns allt och lite till och vi på trawell kommer inom en snar framtid presentera mer. Vi fick se platser som är helt otroliga och så fort man kommer in på landsvägarna är det tyst och lugnt. Dock gäller samma regler även i Aten. Getter har ALLTID förtur:-)
Visste du att

Runt 80% av landsbygdsvägarna i Grekland är bilfria. Peloponnese, där vi anordnar mycket cykelresor blev vald av "Lonely Planet" till "Best of the Best places in Europe"


#vandringar #zagoria #träningsresa #upplevelser #grekland #epirus #nyaplatser #gastronomi #mat #epirus #cykelresor #cykla #mtb #cyklaigrekland #cykelträna #träna #upplevelser #cykling #cykelträna #sparta #kalamata #peloponnese

13 visningar

©2019 by Trawell AB Sweden. All material är Trawell AB´s egendom och skyddas utav upphovsrätten