• camprazis

Hur (o)nyttig är snabbmaten egentligen?


"Junk Food eller snabbmat som vi säger i Sverige"


"Trawell - ett företag som riktat in sig på tränings och temaresor till Grekland och som verkligen levererar extra allt vad gäller träning, mat, boende och upplevelser" Livstillsmaganiset - mtbS


Maten för oss på trawell är superviktig, oavsett om du väljer en av våra Cykelresor, Träningsresor, Yogaresor, Wellnessresor eller någon annan av våra resor!


Vi har skrivit en del om Superfood och kände att det var dags att skriva lite om snabbmat efter att ha läst om hur en svensk Cyklist ansåg att "efter en riktigt lång och tuff dag i sadeln var det perfekt att inta en stor hamburgare med pommes frites och en stor cola."Varför snabbmat inte är Supermat!


Hur bra är snabbmaten?

Och varför vi på trawell INTE serverar snabbmat på våra cykel, -tränings, yoga och övriga resor!


Det finns inga fördelar med snabbmaten


Visste du att dina blodkärls flexibilitet minskar med över 30% i snitt när du äter skräpmat! Risken för hjärt-kärlsjukdomar ökar drastiskt!

Det finns cyklister som skriver när dom är på Mallorca att , ”efter en lång dag i sadeln är en burgare med pommes frites och cola på B.....K……, ett perfekt och snabbt sätt att få tillbaka energin”


Det ovan är något av det värsta vi läst och är tyvärr vanligt på Mallorca där det går 13st på dussinet av en viss snabbmats kedja.

Den sortens föda är rent ut sagt bedrövlig och vi vill inte ens kalla det för mat.

Att ”snabbmat” är dåligt för hälsan torde inte vara en nyhet för dom flesta. Men hur mår egentligen kroppen vid intag av snabbmat?Det har gjorts ett flertal studier och forskning om hur denna typ av mat påverkar oss människor. Pizza, burgare, korv, pommes frites, kebab, etc, är jättegott tycker många. MEN bara för att det är ”gott” så innebär det inte att det är nyttigt. Att som utövare av olika sporter uttala sig om att man snabbt får tillbaka energin med viss snabbmat och sockervatten tyder på stor okunskap och eller att personen i fråga är sponsrad.

All snabbmat innehåller transfetter som rent ut sagt är livsfarligt och som du skall undvika. I tidskriften Public Health gjorde man en upptäckt efter en studie, att 51% som regelbundet åt snabbmat (2-3ggr i veckan) utvecklade större risk för depressioner jämfört med dom som inte åt snabbmat. Utöver detta så vet man från andra studier och forskning att risken för att drabbas av diabetes typ 2 ökar rejält med intag av snabbmat.


När en Cyklist (tex) säger att snabbmaten gör att hen får sin energi tillbaka snabbt och återställer balansen är detta så fel det bara kan bli. Det som sker är att dom snabba kolhydraterna i ”snabbmaten” gör att blodsockret stiger snabbt, vilket ger ett kraftigt insulinpåslag (som faktiskt kan sätta kroppen helt ur balans).


Våra egna erfarenheter från tex tidigare resor från just den spanska ön Mallorca där cyklister intog sin lunch på någon av alla snabbmatsställen som finns överallt, innebar att efter dryga 30 minuter så var dom dåsiga, energilösa och allmänt hängiga. Detta på grund av att blodsockret påverkas (negativt). Dom stora mängderna salt som finns i snabbmat påverkar i sin tur blodtrycket, njurar samt att allt socker gör att bakterierna i munnen bildar syror, som fräter på tänderna och ökar risken för hål.


Även risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar av snabbmat eftersom transfetter som finns i stekt mat ökar mängden av skadligt kolesterol.

Sist men inte minst, snabbmaten ökar risken för övervikt. Detta beror på att snabbmat ofta innehåller få fibrer och som är något som behövs för mättnadskänslan.

Så för att återkoppla till hen / dom som tycker hur bra det är med snabbmat efter en lång dag i sadeln kan vi bara säga - Det finns inget bra med den typen av ”mat”.När du reser med trawell så kan du vara säker på att all vår mat är närproducerad och näringsrik. Vi bemödar oss att även våra luncher på långturer sker på speciellt utvalda tavernor som tillagar genuin Grekisk näringsrik mat som dessutom smakar ljuvligt.


Trawell arrangerar cykelresor, träningsresor och upplevelseresor till Grekland. Vi var först med erbjuda aktivitetssemester till Grekland från söder upp till norr. Vi är fortfarande den enda aktören som erbjuder närodlad näringsrik mat på alla våra resor till Grekland


"Trawell erbjuder alltid närodlad näringsrik mat"

Gillar du träna, -bilfri cykling, -upplevelser, -mat & vin resor, -bo Premium, -äta god mat, -känna dig trygg på vägarna, -mötas av vänlig befolkning och njuta av Europas bästa året runt klimat?

Välkommen till Trawell - Ingen kan Grekland bättre än vi.#vandringar #zagoria #träningsresa #upplevelser #grekland #epirus #nyaplatser #gastronomi #mat #epirus #cykelresor #cykla #mtb #cyklaigrekland #cykelträna #träna #upplevelser #cykling #cykelträna #sparta #kalamata #peloponnese #evia #cykla #landsvägscykel #landsvägscykling #roadbike #cykelresa

27 visningar

©2019 by Trawell AB Sweden. All material är Trawell AB´s egendom och skyddas utav upphovsrätten