• camprazis

På väg till Manis Ände !


"Från Kalamata ned till Manis spets"


"En varierande tur som har allt och lite till. Naturen är storslagen och vägarna fantastiska"

Cykeltur till slutet (nästan) av Mani!


Berättelsen om cyklingen till slutet (nästan) av halvön Mani utanför Kalamata!


Kaffe paus i den helt underbara lilla byn Stoupa där Nikos Kazantzakis författaren till "Zorba the Greek" bodde och skrev sitt mästerverk. Stranden och byn vi ser framför oss är den Nikos beskriver i sin roman. Vidare till den otroligt pittoreska "byn" Areopoli för lunch och sen till "Vatheia" och vidare till Kyramai. Innan Areopoli stannar vi till vid en strand där Christos berättar historien om Helena Den Sköna. Hon kom från en by i närheten och just på denna stranden steg hon ombord på fartyget till Troja och lämnade allt bakom. Detta ledde till det Trojanska kriget och som Homeros berättar om i sina verk. Från denna klassiska strand är det en rejäl backe kvar innan Areopoli.


På torget i Areopoli som heter dom "Odödligas torg" står statyn av "Mavro Mihalis" (Svarte Mikael). Han är troligen den mest hatade personen av Turkarna. Det var nämligen han som startade upproret mot Turkarna och det Ottomanska tyranniet 1821. Halvön Mani hade aldrig intagits av vare sig Ottomanerna, Venetianerna eller Frankerna. Befolkningen på Mani ansågs vara alldeles för Galna och Vilda och deras flagga satte skräck inte bara hos Turkarna utan även alla andra som försökte inta deras "land". Flaggan är den vita med ett blått kors med texten "Niki i Thanatos" (Seger eller Döden), något annat finns inte. Osökt tänker man på Spartanerna, och det är inte så konstigt, vi pratar Sparta land!


Vatheia är ett måste och utsikten från byn är magnifik. Man känner historiens vingslag överallt och det är storslaget. Utsikten över det Grekiska blå havet med dess skiftningar är helt unikt. Man hör folk säga, "här vill jag bo" och det är inte svårt att förstå. Vi är så långt bort från massturismen man kan vara.


Efter Vatheia beger vi oss till Kyramai där middag väntar oss och ett superlyxigt boende på detta unika boutique hotell.

Middagen med utsikt över havet är storslaget och brödet som hotellet själva bakar är gjord av en mästare.


Grym varierad cykling utan en massa trafik, storslagen natur och en otroligt vänlig befolkning. Mat som är genuin och supergod och bekvämt lyxigt boende.


"Jag brukar bli glad om åtminstone ett par dagar är bra och spännande cykling. Här i Grekland är cyklingen helt makalös varje dag" :Anna Andersson

Gillar du bilfri cykling, bo Premium, äta god mat, känna dig trygg på vägarna, mötas av vänlig befolkning och njuta av Europas bästa året runt klimat?

Välkommen till Trawell - Ingen kan Grekland bättre än vi.

Kan vara bra att veta! Trawell var den första researrangören som startade Cykelresor & Träningsresor till Grekland. Våra rutter är noggrant framtagna av våra egna erfarna Cyklister/Coacher.
Visste du att

Runt 80% av landsbygdsvägarna i Grekland är bilfria. Peloponnese, där vi anordnar mycket cykelresor blev vald av "Lonely Planet" till "Best of the Best places in Europe"


#vandringar #zagoria #träningsresa #upplevelser #grekland #epirus #nyaplatser #gastronomi #mat #epirus #cykelresor #cykla #mtb #cyklaigrekland #cykelträna #träna #upplevelser #cykling #cykelträna #sparta #kalamata #peloponnese

18 visningar

©2019 by Trawell AB Sweden. All material är Trawell AB´s egendom och skyddas utav upphovsrätten