Till mytomspunna Sparta

Tur och retur Sparta – 140Km!

”Det här är min bästa tur någonsin. Jag tyckte innan att Sa Calobra var häftigt, men Langhada passet är Förstklassigt och Storartad” :Bengt Magnusson

En av dom mest utmanande rutter som vi har i Peloponnesos från staden Kalamata till Sparta.

Detta rutt har numera blivit klassiskt på våra cykelresor till Peloponnesos och är en av dom mest omtyckta vi har skapat. På väg mot första toppen cyklar vi förbi en rolig väg där gatukonstnärer målar olika konstverk. Denna gatukonst varierar från månad till månad, vilket är kul och godkänt av kommunen!

Till sparta från (tex staden) Kalamata kan man cykla från flera håll. Vi har som exempel skapat en riktigt lång etapp söderifrån som är >170Km (enkel, mao ej tur/retur) som är sanslöst vacker, men också mycket utmanande och som kräver övernattning i Sparta. Dock denna gång beskriver rutten via Langhada passet (makalös).

Det är två (2) klättringar till Sparta och lika många tillbaka till Kalamata stad via Langhada.

När man når första toppen på stigningen har man trampat i dryga 10Km och man befinner sig 700 möh. Nu är det dags för den första utförsåkningen ned i ravinen Langhada. Denna första Serpentin utför är ljuvlig och många tycker att den påminner om Sa Callobra fast Langhada serpentinen är vacker, lidelsefull och oftast bilfri så det är bara att släppa loss. Här går det undan utför längst alla dess böjar. Naturen runt omkring en är vild, storslagen, mystisk och man förstår varför Sparta var svårt att inta. Väl ned i ravinen börjar 2a stigningen och innan man når den andra toppen är det över 26Km kvar, -upp, -upp, -upp:-)

Uppe på andra toppen har man nutt runt 1700Möh, det vill säga mer än 1000m högre än Sa Calobra! Nu börjar vi prata allvarlig utförsåkning på en av världens kanske häftigaste serpentiner 28Km innan man når Sparta efter 28Km.

”Sa Calobra framstår som kat. 4 berg, dvs Kindergarten jämfört med turen till Sparta” Bengt Magnusson

Denna andra serpentin ned mot Sparta är mer än +18Km längre än Sa Callobra (!) och är också i princip oftast bilfri [glöm massturism här, den existerar inte]. Det är inte konstigt att cyklister älskar denna etapp. I Sparta väntar oss en gudomlig lunch på utvald taverna och vi hinner även med att besöka statyn av Spartas mest kända och mytomspunna Kung – Leonidas. Det är en mäktig upplevelse och för löpare är det ett heligt måste att lägga sin hand på statyn när man sprungit i mål i Sparta under det årliga kända löploppet.

Visste du att

Runt 80% av landsbygdsvägarna i Grekland är bilfria. Peloponnesos, där vi anordnar mycket cykelresor blev vald av ”Lonely Planet” till ”Best of the Best places in Europe”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *