Små vita hus med blå fönster!

AGORA

“Agora” – menas större öppna platser. Har funnits i Grekland i flera tusen år och har inspirerat andra att ta efter”

Gemene Svensk förknippar Grekland med dom charmiga små vitkalkade husen med blå fönster som är så vanligt på Öarna. Arkitekturen i Grekland är rik, trots alla krig landet har fått utstå och där många kulturskatter i form av vackra byggnader i princip bombats bort.

Vi tänkte med detta blogginlägg kort berätta om lite olika arkitekturer / stilar som finns från Söder upp till Norr. Kan vara bra att veta att oavsett hur liten en by är så finns det alltid en “Agora”. Torget (agora), det vill säga den öppna platsen är flera tusen år gammal arkitektur och är/var en samlingspunkt för befolkningen. Beroende på byns eller stadens storlek är Agoran anpassad därefter. Dom flesta Svenskar förknippar inte heller Grekland med “Agora” utan tänker på på Italien och har således missat något av det bästa man kan hitta i Grekland.

“På torget samlas man för att träffas, njuta av livet, och skvallra så klart.”

Från Söder till Norr. I söder finns en blandning av arkitektur från både bysantinska eran, samt 1700 och 1800 tal. Färgsättning varierar, men är oftast mjuka färger i söder och i Norr är det mer anpassat för stenhusen och således ”kallare” färgsättning. I mellersta Grekland finner man mer dova färger i dom äldre städerna och i äldre byar / småstäder finner man kalkning som påminner om torkad lera. På öarna är det så klart vanligt med vita hus, som egentligen är vitkalkade hus (ej målade med färg) och blå fönster.

Visste du att

Den blå färgen i Grekland går tillbaka långt i tiden och användes för att hålla det “onda ögat” ute från ens familj. I Nordvästra Grekland och regionen Epirus, närmare bestämt i Zagoria måste alla nybyggda hus vara i sten och passa in helt och hållet i den gamla arkitekturen.

Vi kommer att återkomma i ärendet då på våra rundresor med olika teman besöker många platser med dess olika arkitektur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *