Små vita hus med blå fönster!

AGORA

“Agora” – menas större öppna platser. Har funnits i Grekland i flera tusen år och har inspirerat andra att ta efter”

Gemene Svensk förknippar Grekland med dom charmiga små vitkalkade husen med blå fönster som är så vanligt på Öarna. Arkitekturen i Grekland är rik, trots alla krig landet har fått utstå och där många kulturskatter i form av vackra byggnader i princip bombats bort.

Vi tänkte med detta blogginlägg kort berätta om lite olika arkitekturer / stilar som finns från Söder upp till Norr. Kan vara bra att veta att oavsett hur liten en by är så finns det alltid en “Agora”. Torget (agora), det vill säga den öppna platsen är flera tusen år gammal arkitektur och är/var en samlingspunkt för befolkningen. Beroende på byns eller stadens storlek är Agoran anpassad därefter. Dom flesta Svenskar förknippar inte heller Grekland med “Agora” utan tänker på på Italien och har således missat något av det bästa man kan hitta i Grekland.

“På torget samlas man för att träffas, njuta av livet, och skvallra så klart.”

Från Söder till Norr. I söder finns en blandning av arkitektur från både bysantinska eran, samt 1700 och 1800 tal. Färgsättning varierar, men är oftast mjuka färger i söder och i Norr är det mer anpassat för stenhusen och således ”kallare” färgsättning. I mellersta Grekland finner man mer dova färger i dom äldre städerna och i äldre byar / småstäder finner man kalkning som påminner om torkad lera. På öarna är det så klart vanligt med vita hus, som egentligen är vitkalkade hus (ej målade med färg) och blå fönster.

Visste du att

Den blå färgen i Grekland går tillbaka långt i tiden och användes för att hålla det “onda ögat” ute från ens familj. I Nordvästra Grekland och regionen Epirus, närmare bestämt i Zagoria måste alla nybyggda hus vara i sten och passa in helt och hållet i den gamla arkitekturen.

Vi kommer att återkomma i ärendet då på våra rundresor med olika teman besöker många platser med dess olika arkitektur.

Epirus upplevelser. Rafting

Greklands gömda Paradis

Epirus regionen i Nordvästra Grekland – en pärla

Finns det kvar ställen i Grekland som klarat sig från massturismen? Svaret är JA och här skall vi kort beskriva ett av dom platserna.

Trawell var den första Nordiska researrangören som genomförde renodlade aktivitetsresor till denna unika Region i Nordvästra Grekland. Dom flesta nordbor förknippar Grekland med öarna med sina vitkalkade hus och gnistrande vita stränder.

Det är inte många som har förstått att Grekland till närmare 80% består av berg! Själva ordet “balkan” är ett lånord från Turkiskan och betyder “bergsländerna”. För att få en uppfattning utav omfattningen av betydelsen berg vill vi citera en Chefredaktör från en av Sveriges största Livsstillsmagasin som besökte Epirus med oss på Trawell. Personen i fråga har rest över hela Europa och långt utanför Europa och vistats mycket i “berg”. Tidningen skrev i sitt reportage

– ” Berg du inte trodde fanns i Europa , ett ord Fantastiskt”

Nu är det inte bara berg som finns i denna Region med sina makalösa traditionella stenhus. Här finns Europas renaste floder, Världens Djupaste Ravin- Vikos (ja du läser rätt, det är INTE Grand Canyon), Antika tempel med första Oraklet, Floden Styx, Europas största brun björn stam samt Europas största Silvervarg stam.

Här finns dom naturliga Stenbassängerna i Papipo som skapats under miljontals år, en av världens vackraste kuster och världens godaste Feta ost. Deras rökta ostar håller världsklass. Några av dom bästa Grekiska vinerna görs här också. Här gick också den Romerska ”motorvägen” igenom för att komma till Östsidan och speciellt till den stora kusstaden Thessaloniki i Makedonien (vi pratar alltså om Greklands Makedonien och inget annat)

Visste du att

Den kända serien ” Game Of Thrones” som är en av dom mest sedda serierna någonsin skulle spelats in helt och hållet i Epirus!

Dock tackade dom Grekiska myndigheterna nej till erbjudandet med anledning av alla unika naturreservat, djurliv som finns där samt alla heliga kloster och antika platser.

Denna gömda pärla i Grekland ger oss nya spännande ställen för varje gång vi är på plats i Epirus.

 

Filmer du inte visste spelats in i Grekland!

Dramatiska landskap, romantiska solnedgångar, pastorala scener, naturliga underverk, mer gammal och modern historia än vad du kan vinkla en kameralins på – Grekland har alla element som behövs för att höja tex en Hollywoodfilm till blockbuster proportioner.

Faktum är att även mindre stjärnfilmer som är filmade i Grekland får rutinmässigt enhetligt beröm för landskapen – nästan som om filmkritikerna önskar att skådespelarna skulle sluta hamna upp framför kameran och låta dem ta in mer av Grekland.

Och när stora prestationer ges i några av Greklands mer kända destinationer, är resultatet sann film magi.

Varför spelas inte fler filmer in i Grekland då?

”Landets legendariska byråkrati har förhindrat en stor produktion från att spelas in här. Filmerna som spelats in i landet har alltid lämnat ett legat som har varat i åratal och till och med årtionde”

Under 2024 genomför vi en rundresa (MåBra/Wellness) med tema Film till södra Grekland som ingen annan Nordisk (eller annan) researrangör genomfört tidigare. Vi kommer att ta dig till platserna där några av Hollywood´s sk Blockbusters spelats in. Vi kommer att äta på samma ställen som stjärnorna, vi kommer att bada i samma vikar och vi kommer att njuta av den Grekiska gästvänligheten.

Utöver alla fantastiska platser vi besöker kommer vi även erbjuda Powerwalk samt Yin yoga och annan mjuk träning så vi blir starka och klarar av att besöka alla roliga platser.

“Bourne identity. Många tror att den var inspelad i Italien. Det var i Grekland”

En av dom trevligaste ställena vi besöker är Alypa beach. Här spelades Filmen Stormen (Tempest) in 1982 av mästerregissören Paul Mazursky. Filmen hade några av dom största skådespelarna i ensemblen. Länge var det en hemlighet vart den hade spelats in och alla rykten och förståsigpåare sa att det var på en Ö i Kykladerna. Men det var Alypa i östra Peloponnesos. Det råkar vara så att dina guider på denna resa är filminbitna och kan sina saker.

“Arcadia Lost” är en annan film med Nick Nolte som och spelades in i Peloponnesos i bla Leonidio och kustbyn Poulithra. Vi kommer även besöka den magiska staden Monemvassia där många filmer spelats in och Nafplion. The Methoni Castle är en annan inspelningsplats som är magisk och den otroligt genuina byn Kardamyli där “Before Midnight” spelades in. Vill du bada och sola i den Riktigta “Zorba” Stranden ! Jepp du läser rätt. Vi tar dig även dit och vill du bada och sola i Viken där “Sköna Helena” brukade bada i innan hon försvann till Troja, kan det vara bra att veta att det är en av våra destinationer.

Visste du att

Sophia Loren´s genombrott var i filmen “Boy on a Dolphin” Spelades in på ön Hydra. Lara Crafts äventyr spelades in på Ön Santorini. Ur Dödlig synvinkel spelades in på Corfu och Meteora (vi har resa ditt också). The Big Blue spelades in på Amorgos och en film som vi på trawell bara älskar.

Hela serien Game of Thrones skulle spelats in i Epirus och Meteora men myndigheterna tackade nej. Vi som varit där är glada att denna plats fortfarande är orörd av massturismen och att myndigheterna sade nej till inspelningen. Där finns några av Greklands främsta naturreservat, världens djupaste ravin ligger där, mm.

En spännande resa för den som vill se många spännande platser, äta god mat, uppleva trevliga kvällar (med bla musikquiz) och annat kul.

Till mytomspunna Sparta

Tur och retur Sparta – 140Km!

“Det här är min bästa tur någonsin. Jag tyckte innan att Sa Calobra var häftigt, men Langhada passet är Förstklassigt och Storartad” :Bengt Magnusson

En av dom mest utmanande rutter som vi har i Peloponnesos från staden Kalamata till Sparta.

Denna rutt har numera blivit klassisk på våra cykelresor till Peloponnesos och är en av dom mest omtyckta vi har skapat. På väg mot första toppen cyklar vi förbi en rolig väg där gatukonstnärer målar olika konstverk. Denna gatukonst varierar från månad till månad, vilket är kul och godkänd av kommunen!

Till sparta från (tex staden) Kalamata kan man cykla från flera håll. Vi har som exempel skapat en riktigt lång etapp söderifrån som är >170Km (enkel, mao ej tur/retur) som är sanslöst vacker, men också mycket utmanande och som kräver övernattning i Sparta. Dock denna gång beskriver rutten via Langhada passet (makalös).

Det är två (2) klättringar till Sparta och lika många tillbaka till Kalamata stad via Langhada.

När man når första toppen på stigningen har man trampat i dryga 10Km och man befinner sig 700 möh. Nu är det dags för den första utförsåkningen ned i ravinen Langhada. Denna första Serpentin utför är ljuvlig och många tycker att den påminner om Sa Callobra fast Langhada serpentinen är vacker, lidelsefull och oftast bilfri så det är bara att släppa loss. Här går det undan utför längst alla dess böjar. Naturen runt omkring en är vild, storslagen, mystisk och man förstår varför Sparta var svår att inta. Väl ned i ravinen börjar 2a stigningen och innan man når den andra toppen är det över 26Km kvar, -upp, -upp, -upp:-)

Uppe på andra toppen har man nått runt 1700Möh, det vill säga mer än 1000m högre än Sa Calobra! Nu börjar vi prata allvarlig utförsåkning på en av världens kanske häftigaste serpentiner 28Km innan man når Sparta efter 28Km.

“Sa Calobra framstår som kat. 4 berg, dvs Kindergarten jämfört med turen till Sparta” Bengt Magnusson

Denna andra serpentin ned mot Sparta är mer än +18Km längre än Sa Callobra (!) och är också i princip oftast bilfri [glöm massturism här, den existerar inte]. Det är inte konstigt att cyklister älskar denna etapp. I Sparta väntar oss en gudomlig lunch på utvald taverna och vi hinner även med att besöka statyn av Spartas mest kända och mytomspunna Kung – Leonidas. Det är en mäktig upplevelse och för löpare är det ett heligt måste att lägga sin hand på statyn när man sprungit i mål i Sparta under det årliga kända löploppet.

Visste du att

Runt 80% av landsbygdsvägarna i Grekland är bilfria. Peloponnesos, där vi anordnar mycket cykelresor blev vald av “Lonely Planet” till “Best of the Best places in Europe”

5 Platser du måste se i Grekland!

Alla har vi våra favoriter, en del gillar sol, stranden medans andra vill se sådant bortom charterturismen. Vi på Trawell är nyfikna och vi älskar platser som skiljer sig. När vi började erbjuda sportresor, träningsresor, yogaresor, aktivitetsresor och wellnessresor till Grekland, ville vi erbjuda våra resenärer det genuina och unika i Grekland. Vi bjuder på våra 5 bästa platser som vi älskar och vet skiljer sig Read More “5 Platser du måste se i Grekland!”

Evia – Ön för cyklister

Evia är Greklands näst största Ö och ligger närmare 2 timmar från Aten Dom flesta Svenskar har inte hört talas om denna Ö, men vi kan berätta att Evia antagligen är den bästa cykelön som finns i världen, Team Giant föredrar Evia framför Mallorca! Kan ett pro team föredra att cykla i Grekland jämfört med Mallorca tänker du säkert nu? Vi som cyklat i Grekland är inte det minsta förvånande och då jämför vi just med Mallorca som idag är den största cykeldestinationen. Read More “Evia – Ön för cyklister”

Hälsa & Fitness åkte på träningsresa med trawell

Vi ger ett litet utdrag från en artikel som Hälsa & Fitnes skrev efter att ha gjort en resa med trawell, till södra Grekland och halvön Peloponnesos. Vi upptäckte en värld av utmanande cykling, hisnande vackra vandringar och svettigt roliga träningspass.

 Kropp och själ som fått vad den behöver

vapour around me, and the meridian sun strikes the upper surface of the impenetrable foliage of my trees, and but a few stray gleams steal into the inner sanctuary, I throw myself down among the tall grass by the trickling stream; and, as I lie close to the earth, a thousand unknown plants are noticed by me: when I hear the buzz of the little world among the stalks, and grow familiar with the countless indescribable forms of the insects and flies, then I feel the presence of the Almighty, who formed us in his own image, and the breath of that universal love which bears and sustains us, as it floats around us in an eternity of blist.

Polylimnio utflykten och dess Miljö för tankarna till Thailand

Under veckan har vi hunnit med 2st vandringar, varav den ena är till underbara Navarino bay.

Först högt upp på åsen där vi beundrar utsikten från ruinerna av den gamla borgen, och sedan ned till den utomjordiskt sköna stranden Voidokilia där miljön för tankarna till thailand

Text,voidolia stranden

Christos, Margareta och dom övriga instrktörerna / ledarna får oss att känna oss välkomna från första stund. Folk börjar chitchatta med varandra redan vid incheckningsdisken.

  • Omfattande programutbud
  • fantastisk mat
  • härligt hotell
  • kunniga ledare
  • trevliga utflykter
  • bortom massturismen

Detta var ett litet utdrag från veckan som Hälsa & Fitness fick med trawell. När du reser med trawell får du personlig service och premium boende.